At knytte bånd mellem jægere

Som nyjægerkoordinator i kreds 2 er noget af det vigtigste at hjælpe til med at knytte bånd mellem jægere. At skabe et netværk mellem de nye jægere og jagtforeningerne og de mere erfarne jægere med afsæt i en fælles interesse: Jagt.

Nyjæger – og hvad så?

At træde ind i en jagtverden kan være ret overvældende – og har man ikke i sin familie eller nærmeste vennekreds jægere, som man kan læne sig op ad og lære fra, kan det virke endnu mere overvældende!

For hvor skal man gå hen som helt ny jæger med sit jagttegn i hånden? Hvem skal man spørge til råds om valg af haglgevær, riffel, patroner, beklædning og meget mere? Hvem skal stå ved siden af, når man skal brække sit første dyr? Hvordan finder man muligheden for at komme på jagt – og kommer det nogensinde til at ske?

Der er de unge jægere, som ikke har forældre eller bedsteforældre, der kan tage dem i hånden og vise dem tilrette i en jægerverden. Der er de nye kvindelige jægere, som synes, det er virkelig grænseoverskridende at tage på riffelbanen selv. Og der er de voksne mænd, der ikke tør spørge til råds, fordi det ikke er ”fedt” at være ny. Det er måske frygten for nedladende kommentarer, dumsmarte bemærkninger eller følelsen af ikke at føle sig velkommen eller inkluderet.

Vi har alle været der – som nyjæger! Men mange har haft én eller flere at læne sig op ad. Sådan var det ofte for nogle år tilbage. Men sådan er det langt fra i dag, da mange, der tager jagttegn i dag, er de første jægere i familien i generationer. Derfor er der ofte mange spørgsmål, tanker og bekymringer, der fylder hos nyjægeren i dag.

Min egen historie

Som nyjæger var det selvfølgelig et spørgsmål om, hvordan jeg skulle omsætte mit jagttegn til jagt! Jagten og naturen altid har ligget dybt i mig, selvom hverken jeg eller min mand har nogen jægere i familien. Det lyder måske underligt, men med vores livssyn samt det udeliv, som vi elsker, og alle de oplevelser, vi har haft i naturen, så giver det bare god mening at lære at høste fra naturen med et jagttegn i hånden.

Vi valgte at tage jagttegn sammen, og det var en supergod oplevelse. Vi terpede fugle og jagttider – og det stod klart for os, at vi hver fik vores ”nørdeområde”, som ville kunne supplere hinanden rigtig godt. Det var – og er – et fælles projekt samt en fælles livsstil at være naturmennesker og jægere. Og vi kunne godt bare læne os tilbage og udleve denne passion for os selv.

Men! Jeg er også netværker! Jeg elsker at netværke, skabe fællesskaber, hjælpe og støtte andre. Og jeg ville skrive; skrive om mine oplevelser, dele det jeg ser, hører, høster og dele mine drømme og tanker om jagten med andre.

Min vej

Nu er jeg personligt ret ligetil, ikke bange for at stille spørgsmål, skille mig ud fra mængden eller træde ind i en verden af mennesker, som jeg ikke har mødt før. Jeg stikker jo bare snuden frem, fordi det ligger i min natur! Det var ret hurtigt med til at skabe et netværk inden for jagtens verden – og derfor blev det heller ikke det helt store problem at komme på jagt.

Jeg tager dog ikke noget for givet, og jeg husker stadig følelsen af at blive inkluderet, at blive taget hånd om og ledt på vej som nyjæger. At nogen inviterede mig på fællesjagter og tog sig godt af mig. At nogen viste mig alt det, man ikke lærer på et jagttegnskursus – dét, man ikke kan læse sig til.

Jeg husker også stadig den tunge følelse, det gav mig, da det gik op for mig, at det ikke altid var lige så let for andre at få de samme oplevelser. Følelsen af at blive inkluderet er ikke givet – og jagten er os ikke bare givet, hvis man ikke kender nogen, der kender nogen eller har jægere i familien.

Jeg har skrevet en del artikler og blogindlæg om det at være nyjæger, at komme ud på sine første jagter og at nedlægge sin første buk. Jeg elsker at skrive, og jeg er så heldig, at andre ofte kan li’ det, jeg skriver. Derfor skriver jeg i dag både til JAGT, Vildt & Våben, Mit Jagtblad og Dansk Schweisshundeforening. Jeg har muligheden for at formidle jagten videre til andre – det gør mig glad!

Jeg er dog ganske ydmyg omkring det at skrive. Jeg lærer stadig og jeg har en klar holdning til, at vi kan blive ved at lære til den dag, vi ikke er her mere – hvis bare vi er åbne for det. Vi bliver aldrig helt ”færdige”. Men når jeg kan, og nu hvor jeg elsker at formidle, så synes jeg også, at jeg har en pligt til at gøre det.

På jagt med Huntivo og nyjægerkoordinator

Den 20. januar 2019 er både min mand og jeg inviteret på en jagt med Huntivo, og det bliver noget af en oplevelse! Vi tager afsted klokken meget tidligt morgenen og står klar i vores jagttøj på Klitgård i Nordjylland lidt i 08.00. Her bliver vi taget imod af skønne værter og dejlige medjægere, som byder os velkommen og tager hånd om os. Følelsen af at blive inkluderet var virkelig skøn!

Jeg får ikke nedlagt noget denne dag, men jeg føler mig så godt mødt af alle, og jeg får set en masse vildt! Faktisk nok omkring 20-30 rådyr – men jeg får altså ikke affyret noget skud. Selvom jeg har rimeligt styr på ballistikken på min riffel, har min riffeltræning indtil nu kun været på 100 meter, og jeg har ikke lyst til at affyre et skud på +150 meter. Så hellere sidde og nyde synet af de mange smukke rådyr, som bevæger sig forbi ude på det åbne stykke af skoven foran mig.

Efter en fantastisk dag med riflen i et skydetårn ude i skoven, mærker jeg glæden boble indeni! Og det står pludselig ret klart for mig, hvordan man kan inkludere og invitere jægere – også de nye – med ud på jagt og gode oplevelser i naturen. Denne dag i det Nordjyske kommer til at betyde, at jeg bliver en meget trofast Huntivo-fan! Jeg vil ha’ mer’ af det gode, som jeg netop har oplevet denne dag!

Da jeg senere på året bliver prikket til i forhold til en post som nyjægerkoordinator for min kreds i Danmarks Jægerforbund, vælger jeg at takke ja. Jeg vil gerne være med til at gøre jagt mere tilgængelig for nyjægere, tage imod dem med åbne arme og hjælpe dem med at finde fodfæste i en jagtverden, hvor det kan være svært at finde sig tilrette.

Medlemskabet af Danmarks Jægerforbund giver mening!

Jeg havde meldt mig ind i Danmarks Jægerforbund, mens jeg stadig var jagttegnsaspirant, da det virkede som det rigtige at gøre. Det er jo forbundet, der taler jægerens, dyrenes og naturens sag! Men jeg havde ikke rigtig brugt tid på at undersøge, hvad jeg kunne bruge mit medlemskab til, eller hvordan jeg skulle bruge det!

Nu, da jeg er blevet prikket som nyjægerkoordinator, bruger jeg så en del tid på at undersøge, hvad Danmarks Jægerforbund rent faktisk kan tilbyde sine medlemmer. Hvad forbundet står for, og hvad det er for en størrelse. Den øvelse, jeg burde have gjort for længe siden!

Jeg beslutter herefter og ret hurtigt at tilmelde mig lederuddannelsen. Altså – ikke at forveksle med en lederuddannelse i erhvervslivet, men en uddannelse i at lede frivillige i en forening. Som kommende nyjægerkoordinator giver det mening for mig at tage lederuddannelsen.

Gennem uddannelsens moduler bliver jeg klædt godt på til at kunne formidle viden om Danmarks Jægerforbund. Jeg lærer en masse skønne mennesker at kende, som også vil jagtens og naturens bedste. Jeg får en del værktøjer, som jeg kan bruge til at tage hånd om nye jægere og til at kunne tiltrække de nye jægere til jagtforeningerne. Dét, kan jeg bruge til rigtig meget! Jeg lærer også en masse om bl.a. vildtforvaltning, naturpleje, konflikthåndtering og lokal indflydelse på naturpolitik. Jeg har ikke noget at bruge det hele til lige her og nu, så det ryger ind på harddisken til senere brug.

Lederuddannelsen indeholder rigtig meget dialog og gruppearbejde. Underviserne har selvfølgelig en masse viden og erfaring, som vi andre ikke har endnu – men det handler meget om at byde ind med egne tanker og holdninger samt finde vores eget ståsted i de forskellige områder. Det et rent slaraffenland af informationer og viden fra både undervisere og medkursister, og vi kan vælge at bruge netop det, som der giver mening i vores frivillige arbejde.

Uddannelsen lærer mig rigtig meget og giver mig en noget mere velpakket rygsæk at tage med ud i felten som nyjægerkoordinator.

Medlemskab af Danmarks Jægerforbund giver absolut mening – men du kan gøre dig selv en stor tjeneste ved at bruge lidt tid på at finde ud af, hvordan du kan bruge forbundet og de mange muligheder for at udvikle og uddanne dig indenfor jagtens verden. Havde jeg bare brugt tiden på at undersøge alt dette fra starten, havde jeg helt klart også tidligere meldt mig på nogle af de spændende kurser, som kan dygtiggøre mig som jæger!

Nyjægerkoordinator og Huntivo

Som nyjægerkoordinator i kreds 2 har jeg blandt andet til opgave at være bindeled mellem jagtforeningerne og de nye jægere. Jeg vil gerne være med til at skabe jagtmuligheder, læring og netværk for nyjægerne, så de føler sig inkluderet som jægere. Det er så super vigtigt at blive og føle sig inkluderet – ellers vil mange nyjægere falde fra og aldrig rigtig komme på jagt. Det er ærgerligt!

Udover de tiltag, jeg som nyjægerkoordinator gerne vil skabe for de nye jægere gennem Danmarks Jægerforbund, så henviser jeg altid nyjægere til Huntivo. Her har de muligheden for at komme med på jagt, muligheden for måske at nedlægge deres første stykke vildt esamt muligheden for at møde andre jægere og få skabt et netværk.

For mig at se, så handler det som nyjæger netop om, at man får skabt et netværk rundt om i Danmark, som man kan dele sine oplevelser i naturen med. Om det er i Nord- eller Sydsjælland, på Bornholm eller på Fyn, i Vest-, Syd-, Nord-, Øst- eller Midtjylland; så er der muligheder for at komme på jagt med Huntivo. Om du er nyjæger eller erfaren jæger, så er Huntivo din mulighed!

Jeg vil derfor til enhver tid anbefale Huntivo – både til nye jægere, til korsortier, til jagtforeninger og til jægere, der bare gerne vil netværke med andre jægere, hvad enten de ønsker at tilbyde eller deltage på en jagt gennem Huntivo. For det sidste er jo ikke mindre vigtigt: At der er nogen, der har lyst til at udbyde jagt, hvad enten de mangler et par ekstra folk til at dække området af, eller blot ønsker at dele jagtens mange glæder med en nyjæger eller erfaren jæger.

At være nyjæger uden et stort netværk med andre jægere behøver ikke betyde, at du ikke kan komme på jagt. Du skal bare finde de rette værktøjer! Find din nyjægerkoordinator i kredsen, hør hvad de har at tilbyde – og så få downloadet appen Huntivo til din telefon.

Mest mulig jagt og natur – det er vel det, vi alle gerne vil ☺

Knæk og bræk,

Freya Chalotte Askjær

Del dette opslag med andre
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på email
Email
Freya Askjær

Freya Askjær

Passioneret jæger, outdoorkvinde og freelance skribent inden for jagt og outdoor samt nyjægerkoordinator i Danmarks Jægerforbund, kreds 2. Du kan følge med på Instagram.